Hoppa till huvudinnehållet
  • Livet nära cancer
  • Prata med någon
  • Fakta om cancer
  • Forum
  • Livet nära cancer
  • Prata med någon
  • Fakta om cancer
  • Stötta unga närstående
  • När ett syskon har cancer
  • Vänförmedlingen Snacka
  • Forum
  • Forumregler
  • Frågor & Svar
  • Vem får ställa frågor?
  • Om oss
  • Ordlista
  • Personuppgifter
Bild för sidan

Att leva nära cancer

Ett cancerbesked kan vända upp och ned på tillvaron. Inte bara för den som blivit sjuk, utan för hela familjen. Här kan du läsa om sådant som kanske känns aktuellt för dig som lever nära cancer.

Responsive image

Vad är cancer?

Många små fel i cellernas arvsmassa kan tillsammans göra att cellerna delar sig för ofta och inte lyder kroppens signaler. Så bildas cancer.
Läs mer
Responsive image

Fanny och Felicia: "Mamma blev frisk ...

Läs mer
Responsive image

Är cancer ärftligt?

När en familjemedlem drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig. Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.
Läs mer
Responsive image

Sida för syskon

Läs mer
Responsive image

Teas bror blev frisk från cancern

Läs mer
Responsive image

Efter cancerbeskedet – vad händer nu?

Det kan vara ett symptom som gjort att din familjemedlem sökt vård, en känsla av att något är fel – en knöl på halsen till exempel. Eller så har hen gått på en rutinkontroll där stora delar av befolkningen undersöks, och känt sig helt frisk. Oavsett hur cancern hittas reagerar de flesta människor med chock och rädsla.
Läs mer
Responsive image

Risker och skydd

Cancer uppkommer på grund av en rad små förändringar i cellerna. Det går inte att säga exakt varför en person får cancer och en annan inte. Men det finns ändå en del faktorer som kan öka eller minska riskerna för att cancer ska bildas.
Läs mer
Responsive image

Klara: "Både Mamma och Mormor överlevde ...

Läs mer
Responsive image

Ångest och panikattacker – vad är det ...

Ångest är en känsla som signalerar att något inte står rätt till. Det kan alltså vara en nyttig känsla. Det är helt normalt att få ångest när det händer skrämmande eller oroväckande saker. Därför är det väldigt vanligt att personer som fått en cancerdiagnos och deras närstående får panikångestattacker. Att få en panikattack kan vara oerhört läskigt, men det kan hjälpa att veta lite om varför kroppen reagerar som den gör.
Läs mer
Responsive image

Tack vare all behandling blev Samuel ...

"Hösten 2020 var första gången Samuel sökte vård, då på grund av en knöl på testikeln. På grund av slarv och felhanteringar från vårdcentralens sida fick han trots upprepade läkarbesök inte sin diagnos förrän i juli 2021. Diagnosen fick han "tack vare" att han åkte in akut för att de enorma ryggsmärtor som han då haft under 2 månaders tid vägrade att avta utan istället blev än värre. Diagnosen löd: Testikelcancer i stadie 4.
Läs mer
Responsive image

Musik, vänner eller att skriva – vilken ...

När någon i familjen fått cancer känns det ofta jobbigt. Att få utlopp för en del av de tankar som snurrar är viktigt. Det hjälper dig att må bättre.
Läs mer
Responsive image

Cancer och livsstil

Det finns en koppling mellan hur vi lever och risken att få cancer. Forskning visar att vi minskar risken att drabbas av cancer om vi lever hälsosamt. Men det finns också många orsaker till cancer som vi inte kan påverka.
Läs mer
Responsive image

Julias faster blev frisk från ...

– Vi har alltid varit jättenära och vår relation förändrades inte av hennes sjukdom. Hon var fortfarande min faster fast hon hade cancer och inget hår, säger Julia Strand över en kopp varm choklad på ett kafé i centrala Stockholm.
Läs mer
Responsive image

Illustrerad serie: Allt som finns är ...

De allra flesta som får cancer blir friska igen! Läs Malin Billers hoppfulla serie.
Läs mer
Responsive image

Vänskap kan påverkas när någon nära ...

Om du står nära någon som har cancer kanske en del kompisar drar sig undan, på grund av att de inte vet hur de ska hantera situationen. De kan vara rädda att göra något fel eller säga saker som skulle kunna såra dig.
Läs mer
Responsive image

Ledsen eller deprimerad – vad är ...

Att känna sig nere och ledsen ibland är något fullständigt naturligt och en del av livet. När någon som står en nära fått cancer är det vanligt att man känner sig orolig och ledsen. Det är naturligt att vara ledsen och det är viktigt att få reagera för att kunna gå vidare i livet.
Läs mer
Responsive image

Så motverkar du depression – fyra bra ...

Det är inte ovanligt att man drabbas av depression när någon närstående fått cancer. När en person är deprimerad har hen en upplevelse av nedstämdhet, orkeslöshet och känslor av meningslöshet under en längre period. Men det finns sätt att motverka depression.
Läs mer
Responsive image

Elins mamma blev frisk igen

"Jag har bröstcancer” var mammas ord som vände upp och ner på min familjs tillvaro. Det var en snöig vinterdag och jag var ute med familjens hund när jag ringde mamma. Jag hörde direkt på mammas röst att något var väldigt fel och jag tvingade henne att berätta över telefon. Det var som att tiden stannade till och jag hann tänka alla möjliga scenarier om framtiden. Mamma, som för mig är odödlig, ska hon dö nu? Kommer hon aldrig få träffa sina barnbarn? Kommer pappa bli lämnad ensam kvar?
Läs mer
Responsive image

Annika berättade om sin mammas cancer ...

Annika Wennlund bor på landet, eller ”i urskogen” som hon själv säger. Hon möter upp oss på busstationen i Norrtälje, som är närmaste stad. Här kommer hon att börja på gymnasiet till hösten. Hon har valt naturlinjen. Kanske blir det en framtid inom sjukvården, men hon är inte säker. Att hon vill hjälpa människor är i alla fall något som börjar klarna.
Läs mer
Responsive image

Vad menas med kris? Och vad är ...

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Sorg är känslan som ofta kommer när man förlorat något eller någon. Både kris och sorg är fullt naturliga reaktioner. Det är individuellt hur man reagerar när man hamnat i kris eller i sorg. Om man är ärlig mot sig själv och får utlopp för sina känslor blir det lättare att hantera det som känns tungt och svårt.
Läs mer
Responsive image

Ta hand om dig!

Att du känner dig nedstämd av att din förälder, ett syskon eller någon annan som står dig nära, har fått cancer är helt naturligt. Oron för den som är sjuk kan vara stark och det är vanligt att fundera över hur framtiden kommer att bli. För att minska nedstämdheten är det viktigt att du tar hand om dig, både fysiskt och psykiskt.
Läs mer
Responsive image

Linneas mamma har cancer. "Bara att ta ...

"Det började med ett läkarbesök min mamma hade bokat in för att hon misstänkte det var något fel med gallan. Efter blodprover och ultraljud såg de något avvikande. Röntgen gjordes där man kunde se metastaser och tumörer, men för att få veta vilken cancer det var behövdes en biopsi göras. Diagnosen blev pankreascancer (bukspottkörteln) som är spridd och obotlig.
Läs mer
Responsive image

Känner du igen dig?

Många forskare är intresserade av hur det är att vara barn eller syskon till någon som har cancer. Därför har de gjort undersökningar. Det är så klart väldigt individuellt hur man reagerar, men de har ändå kommit fram till en del saker som många har gemensamt. Hur många punkter stämmer in på dig?
Läs mer
Responsive image

Kan jag vara ledig från skolan eller ...

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta som får cancer blir friska igen. Fortsätt därför i möjligaste mån att jobba eller plugga, även om någon du står nära har blivit sjuk.
Läs mer
Responsive image

Ida Nordfors: "Jag saknar och sörjer ...

Första cancerbeskedet kom en helt vanlig vardag. Mamma sa att hon ville prata och vi satte oss ner i köket, mittemot varann.  ”Jag har hittat ett knöl i bröstet” sa hon. Jag var 14 år och kunde inte riktigt ta in det.  ”Du kan få känna om du vill?” Sa hon och drog upp tröjan. Jag ville inte. 
Läs mer
Responsive image

Carl Johan: "Det är livet döden råder ...

Läs mer
Responsive image

Jaquelin: "Cancern tog dig, men den ...

"Mamma min fina mamma. Våren 2022 hade det varit flera vändor till vårdcentralen för prover utan något korrekt svar eller besked. 19 maj 2022, fick du äntligen en tid för endoskopi i Karlskoga. Jag hämtade dig på morgonen och du ville göra undersökningen utan mig. Jag köpte glass åt oss när du ringde och sa att du var klar. Väl i bilen säger du det, ”det har hittat en tumör i början av tarmen och de kom inte förbi med kameran för att undersöka hela tarmen” vi båda började gråta…
Läs mer
Responsive image

Wilma Ekwall: "Hon sa att nu får du bli ...

Läs mer
Responsive image

Mathilda: "Trots allt känner jag idag ...

Läs mer
Responsive image

Klungans Olof Wretling: ”Jag hittade ...

Skådespelaren Olof Wretlings pappa fick cancer när Olof var tonåring och dog när Olof var ung vuxen. I fem radioprogram på Nära Cancer berättar han om den cancerresa han var medpassagerare på och hur den påverkat hans liv.
Läs mer
Responsive image

Bloggaren Underbara Clara: "När hon dog ...

Ibland tänker jag att sorg är som en stor, otäck, kall gröt. Världens största, äckligaste portion. Och du måste äta dig igenom den där jävla gröten för att få gå från bordet och komma vidare. Och det går inte att ta allting i en tugga, det är en tugga varje dag, och bara försök att klara av att svälja den så har du fått bort lite grann av sorgen hela tiden.
Läs mer
Responsive image

Malin: "Emma lever kvar i mig, hennes ...

Läs mer
Responsive image

Jenny: "Jag har tagit mig upp från det ...

"Året var 2022 och livet var helt fantastiskt. Jag var då gravid med vår andra dotter och skulle fylla 30 i november. Vilket ställe att vara i livet tänkte jag ofta, vilken dröm. Det enda som gnagde mig den våren var att mamma inte var som hon brukade. Hon klagade ofta på smärtor i magen och hon var konstant trött.
Läs mer
Responsive image

Karoline: " Det kändes som att mitt ...

Läs mer
Responsive image

Hur vet man att döden närmar sig?

Cancer är ett ord som förknippas med död, även om de allra flesta som får cancer idag blir friska igen. Ibland får man besked om att den som är sjuk inte kommer kunna bli botad och inte heller längre går att behandlas. Många blir då oroliga att den som är sjuk kommer dö inom en snar framtid. För att lättare få en överblick över om den sjuke har kort eller lång tid kvar, har vi här gjort en kortfattad beskrivning av hur det brukar vara när någon har en cancersjukdom som inte kan botas och inte heller längre går att behandlas.
Läs mer
Responsive image

Sorgens skiftningar – vad är konstigt ...

Det är inte konstigt om du är arg. Inte bara på cancern, utan på den som är sjuk. Man får vara arg på den som har lämnat en eller kommer lämna en kvar. Sådana tankar är vanliga. De skadar inte den sjuka. Om du däremot fastnar i ilskan hela tiden eller gör illa dig själv, ska du söka hjälp.
Läs mer
Responsive image

Illustrerad serie: Räds du för sorgen?

Sorg betyder förlust av något slag och är en känsla som kan komma trots att ingen har dött. När någon i familjen har cancer kan man hamna i sorg. Förlusten kan då exempelvis vara tilltron till livet eller förlust av det vanliga livet. I serien "Räds du för sorgen" följer vi Malin som sörjer att hennes pappa ska dö och att de inte haft den relation som hon önskat.
Läs mer
Responsive image

Hur går en begravning till, egentligen?

Det finns många olika sätt att genomföra en begravning. Vi har valt att berätta om de två vanligaste begravningsformerna i Sverige: kyrklig begravning och borgerlig begravning.
Läs mer
Responsive image

Linda: ”Jag saknar dig, lillebror”

Vi var sex syskon, han var yngst. Jag var storasyster och skulle ta studenten. Han gick i förskoleklass. Han hade varit sjuk länge, men fick hjälp och vi trodde allt skulle bli bra. Sista sommaren fick vi svåra besked.
Läs mer
Responsive image

Emma: "När en stjärna släcks tänds en ...

Läs mer
Responsive image

Ann-Varin: "Jag vet att mamma är med ...

Läs mer
Responsive image

Helen: ”Jag, Pappa och döden”

Min berättelse handlar om att man faktiskt kan, får och ska känna glädje även om man är inne i en stor sorg. Kroppen mår bättre av det och då mår knoppen också lite bättre. Livet går i vågor och det blir alltid bättre! Till slut. Kom ihåg det!
Läs mer
Responsive image

Palliativ vård

Inom cancervården innebär palliativ vård att man att lindrar cancerns effekter när sjukdomen inte går att bota.
Läs mer
Responsive image

Sånger om sorg

Sandra Janlén de Flon har mist tre barn. De har lämnat ett stort tomrum efter sig och Sandra beskriver att sorgen till och från har känts outhärdlig.
Läs mer

Läs mer om cancer och olika behandlingar

Immunterapi

Ett sätt att bekämpa cancer är att stimulera kroppens egna immunförsvar.
Läs mer

Bröstcancer

Ett sätt att bekämpa cancer är att stimulera kroppens egna immunförsvar.
Läs mer

Ok med kakor? 🍪

Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nära Cancer är ett nationellt webbstöd för unga som står nära någon som har cancer eller som har dött av sjukdomen. Webbstödet drivs av Region Örebro län och Regionalt cancercentrum Uppsala- Örebro.

  • Logo av Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro
  • Logo av Region Örebro Län Universitetssjukhuset Örebro
OSZAR »